Oefeningen

in Rusteloosheid

Bevers en indianen

Hoe vaak hoor je vandaag nog een spreekwoord?

Ze zijn in onmin geraakt en dat is jammer. Sommige spreekwoorden hebben zelfs nooit de kans gekregen er één te worden. Neem nu: zelfs de dikste boom gaat neer als er genoeg bevers zijn. Dat is een spreekwoord dat ergens in het ongerijmde is blijven hangen en niemand die kan vertellen waarom. Er is niets mis met de opbouw en het ritme, het is een treffend beeld en een betekenis kan ook zonder veel uitsloven gevonden worden. En toch bestaat het niet. Wat ik jammer vind aangezien ik een zwak heb voor bevers. 

Nu ik erover nadenk, er zijn bijzonder weinig spreekwoorden waarin bevers een rol spelen. Eigenlijk kan ik er niet één opnoemen. Buiten die onbestaande bovengenoemde natuurlijk. Over koeien, vogels, ezels, wormen, varkens, kippen, geiten, schapen … over alles wat je bij ons op een boerderij aantreft bestaan er spreekwoorden. Op zich niet onlogisch natuurlijk dat spreekwoorden putten uit de lokale fauna en flora. Misschien moet ik eens een Noord-Amerikaanse Sioux-indiaan vragen of hij geen beverspreekwoord kent.

Maar ja, waar vindt je vandaag nog een Sioux-indiaan?

bevers en indianen

Zin in meer?

toewip
zkv

Het Avondland

Ik krabbel recht. Ondanks het schuimrubberen matje voelen mijn knieën pijnlijk aan. Onkruid wieden op de oprit, sommige mensen vinden het rustgevend, ik behoor tot de andere soort.

...
party
zkv

Ockhams scheermes

Op een dag waren de middeleeuwen voorbij. Mensen kwamen op straat en juichten, eerst nog aarzelend, beducht voor een list, dan met volle overgave, er kon eindelijk ten volle geleefd worden. Het ijzeren korset van angst en bijgeloof was afgeworpen.

...
vijver mist
zkv

Mist

Wanneer er mist hangt over het land heeft de wereld iets te verbergen. Dat soort uitspraken deed mijn grootvader wanneer we bij het ochtendgloren langs de bosvijvers wandelden. Hij sprak ze uit met dezelfde nonchalance als waarmee hij zijn pijp stopte.

...