Oefeningen

in Rusteloosheid

Bevers en indianen

Hoe vaak hoor je vandaag nog een spreekwoord?

Ze zijn in onmin geraakt en dat is jammer. Sommige spreekwoorden hebben zelfs nooit de kans gekregen er één te worden. Neem nu: zelfs de dikste boom gaat neer als er genoeg bevers zijn. Dat is een spreekwoord dat ergens in het ongerijmde is blijven hangen en niemand die kan vertellen waarom. Er is niets mis met de opbouw en het ritme, het is een treffend beeld en een betekenis kan ook zonder veel uitsloven gevonden worden. En toch bestaat het niet. Wat ik jammer vind aangezien ik een zwak heb voor bevers. 

Nu ik erover nadenk, er zijn bijzonder weinig spreekwoorden waarin bevers een rol spelen. Eigenlijk kan ik er niet één opnoemen. Buiten die onbestaande bovengenoemde natuurlijk. Over koeien, vogels, ezels, wormen, varkens, kippen, geiten, schapen … over alles wat je bij ons op een boerderij aantreft bestaan er spreekwoorden. Op zich niet onlogisch natuurlijk dat spreekwoorden putten uit de lokale fauna en flora. Misschien moet ik eens een Noord-Amerikaanse Sioux-indiaan vragen of hij geen beverspreekwoord kent.

Maar ja, waar vindt je vandaag nog een Sioux-indiaan?

bevers en indianen

Zin in meer?

strand
zkv

De oude man en de zee

Op het avondstrand van Les Issambres staat een oude man kniediep in de branding. Zijn armen hangen schuin af, de handpalmen geopend naar de donkere massa die voor hem ligt.

...
911
zkv

9/11

Het grootte raam aan de voorzijde van het huis kadreert het uitzicht als een schilderij. Onveranderlijk hangt het daar, of moet ik zeggen schijnbaar onveranderlijk […]

...
max
zkv

Carrièreplanning

Het saaiste onderwerp ter wereld. Niet gewoon saai of oersaai, neen, het saaiste onderwerp ter wereld. Daar was hij heel stellig in.

...