Oefeningen

in Rusteloosheid

Reis naar het einde van de nacht

Openingszin: Zo is het begonnen.

Wat mag je verwachten? Al gauw stonden we geestelijk en lichamelijk op zeer intieme voet met elkaar en gingen we elke week een paar uur samen in de stad wandelen. Ze zat er financieel goed bij, die vriendin van me , want ze maakte in het bordeel meer dan honderd dollar per dag, terwijl ik bij Ford nauwelijks zes haalde. Het naar bed gaan met een vent om geld te verdienen vermoeide haar nauwelijks. De Amerikanen doen dat net als vogeltjes. 

Waarom lezen? Dit is een donker boek van en over een man (Céline/Bardamu) met een diep wantrouwen. Het leven is uitzichtloos, de wereld absurd. Geluk is niet iets om na te streven, het leidt alleen maar tot meer ellende, armoede, ziekte, eenzaamheid, hypocrisie. Voor de mens dreigt er voortdurend gevaar. Er valt niet te ontkomen aan het verval en de menselijke conditie kent slechts het einde van de nacht als verlossing.
Om die reis te voltooien is alles toegestaan. Lafheid, angst, verraad, onverschilligheid zijn een noodzakelijk kwaad. — Dus waarom zou je dit boek lezen? Om zijn verbluffende stijl, omwille van de humor, omdat je ondanks alles sympathie krijgt voor de zielige personages en vooral omdat het een rijk en spannend boek is dat je mee op reis neemt van de loograven naar Parijs, naar het hart van Afrika, naar Amerika en terug naar Frankrijk.

_ Athenaeum | Polak & Van Gennep 525p.

Zin in meer?