Oefeningen

in Rusteloosheid

Chillen met Tsjechov

De kortste weg tussen twee punten mag dan wel een rechte lijn zijn, de kortste weg naar een verkwikkend dutje is een boog. Ik verklaar me nader. Rond deze tijd wanneer de tuin in zijn plooi valt en het warme weer aanzet tot ledigheid, komt de hangmat boven. Het ophangen van een hangmat is een vaardigheid die enige finesse vereist. Om te beginnen moeten twee punten worden gevonden die voldoende draagkracht hebben. De gevolgen van het niet respecteren van deze regel, lijkt me even evident als pijnlijk. De locatie moet zo gekozen worden dat de zon zalft, niet bijt.  Ten slotte, en dit kan niet voldoende worden benadrukt, moet de hoogte zo worden afgesteld dat instappen eenvoudig is, maar er tegelijk een comfortabele boog ontstaat, niet te slap, niet te strak.

Met een dik boek trek ik in short en teenslippers naar mijn hangmatinstallatie. Het vooruitzicht een kortverhaal te lezen om vervolgens deinend in te dommelen onder het gewicht van een dode Rus maakt me oprecht gelukkig. – De teleurstelling is navenant wanneer ik mijn tienerdochter met een zak chips en hoofdtelefoon knorrend aantref in mijn hangmat. – Overlast door hangjongeren, het blijft een hardnekkig maatschappelijk probleem.  

hangmatten

Zin in meer?

koetjes en kalfjes
zkv

Over koetjes en kalfjes

Diep in de Ardennen ligt het dorpje Champlon. Op zijn Frans klinkt het wat plomp, maar in het Waals begint het te zingen als een ijscokar: Tchimplion.

...
bevers en indianen
zkv

Bevers en indianen

Hoe vaak hoor je vandaag nog een spreekwoord? Ze zijn in onmin geraakt en dat is jammer. Sommige spreekwoorden hebben zelfs nooit de kans gekregen er één te worden.

...
toewip
zkv

Het Avondland

Ik krabbel recht. Ondanks het schuimrubberen matje voelen mijn knieën pijnlijk aan. Onkruid wieden op de oprit, sommige mensen vinden het rustgevend, ik behoor tot de andere soort.

...