Oefeningen

in Rusteloosheid

Chillen met Tsjechov

De kortste weg tussen twee punten mag dan wel een rechte lijn zijn, de kortste weg naar een verkwikkend dutje is een boog. Ik verklaar me nader. Rond deze tijd wanneer de tuin in zijn plooi valt en het warme weer aanzet tot ledigheid, komt de hangmat boven. Het ophangen van een hangmat is een vaardigheid die enige finesse vereist. Om te beginnen moeten twee punten worden gevonden die voldoende draagkracht hebben. De gevolgen van het niet respecteren van deze regel, lijkt me even evident als pijnlijk. De locatie moet zo gekozen worden dat de zon zalft, niet bijt.  Ten slotte, en dit kan niet voldoende worden benadrukt, moet de hoogte zo worden afgesteld dat instappen eenvoudig is, maar er tegelijk een comfortabele boog ontstaat, niet te slap, niet te strak.

Met een dik boek trek ik in short en teenslippers naar mijn hangmatinstallatie. Het vooruitzicht een kortverhaal te lezen om vervolgens deinend in te dommelen onder het gewicht van een dode Rus maakt me oprecht gelukkig. – De teleurstelling is navenant wanneer ik mijn tienerdochter met een zak chips en hoofdtelefoon knorrend aantref in mijn hangmat. – Overlast door hangjongeren, het blijft een hardnekkig maatschappelijk probleem.  

Mannen liggen te rusten in hangmatten met achter hen een berglandschap

Zin in meer?