Oefeningen

in Rusteloosheid

Saint-Tropez

De Tropézienne kijkt me verontwaardigd aan. “In Saint-Tropez schijnt de zon altijd, zelfs als het regent, alleen zitten de wolken soms in de weg.” Ze lijkt ervan uit te gaan mij daarmee voldoende te hebben geïnformeerd over het lokale klimaat en gaat zonder me nog een blik te gunnen verder met het uitstallen van haar waren. 

Ik kijk wat beduusd om me heen en sluit ten slotte gewillig aan bij de polonaise van paraplu’s die onder een aanhoudende roffel door de smalle straten trekt. In elke winkeldeur staat een emmer, ton of bak met een zondvloed aan druipende paraplu’s. Achter vrijwel elk winkelraam staat een haastig geschreven boodschap te lezen: plus de parapluies. Ik maak de bedenking dat voor wie op de juiste plaats, het juiste moment weet te kiezen, er nog steeds geld te verdienen valt.

Er zijn een aantal zaken die Fransen, vooral dan diegene die aan de Côte d’Azur verblijven, met Franse koppigheid volhouden. Een ervan is roken. Ergens past het wel. Daar waar het al snel vulgair wordt of ronduit zielig, als je bij ons nog iemand een sigaret ziet opsteken, behoudt het hier de uitstraling van weleer. Ik vermoed dat het iets met de stand van de lippen te maken heeft die dankzij de Franse taal de perfect mal vormen voor een Gauloises of een Gitanes. (Overigens de mooiste pakjes die ooit voor sigaretten zijn ontworpen.) De Tropézien(ne) neemt nog de tijd om een sigaret op te steken, behandelt de rookactiviteit als een vorm van mindfulness, inhaleert ook niet, een Tropézien(ne) degusteert.

Een andere gewoonte is het gezelschap van de trouwe viervoeter. Wij gaan met de hond wandelen, leren kunstjes aan en geven hem een plaats in ons interieur. De Tropézien(ne) flaneert met de hond als wichelroede op zoek naar journal, café et compagnie. Op zich kunnen alle rassen en maten, maar het Franse hart is modebewust en heeft soms nood aan gezelschap in de vorm van een accessoire; een labrador is daar minder voor geschikt, een Franse Bulldog, Jack Russel, Chihuahua of Mopshondje daarentegen past perfect onder de arm en is snel tegen de borst gedrukt. Wat best handig is, en al zeker wanneer het regent.

onderbenen van een man in lange broek en sandalen met een hondje aan de leiband

Zin in meer?