Oefeningen

in Rusteloosheid

Twee aan twee

Een blik vanuit onze slaapkamer op de achterliggende tuinen vertelt iets over de wereld. Ik zie twee eksters over het natte gras huppelen. Een eksterpaar blijft een leven lang samen, hoorde ik onlangs een ornitholoog oreren op televisie. De mevrouw van VTM leek onder de indruk, al was het me niet duidelijk of dat kwam door de onvoorwaardelijke trouw van de ekster of door de fladderende handen van de druk gesticulerende ornitholoog. – Ook in de tuin van de buren valt er wat te beleven. Onze buurman heeft een grote lading hout ontvangen en is al dagen drukdoende met een potlood achter zijn oor. Ik zie hem naarstig schaven, zagen en hameren aan een vreemde constructie. Het lijkt op een langwerpig tuinhuis dat uitloopt in een punt, maar dan ondersteboven. Achteraan komt er een verhoog op waarvan de bestemming net zoals de rest van de constructie nog onduidelijk is. Misschien is het een kunstwerk of een speeltuig voor de kleinkinderen, oppert mijn vrouw. Af en toe kijkt de buurman bezorgd omhoog.

De twee eksters verkiezen voorlopig onze kant van de haag. Het nerveuze getimmer schijnen ze irritant te vinden. Pas wanneer het houten bouwwerk zijn definitieve vorm heeft gekregen en de timmergeluiden zijn opgehouden, vliegen de eksters over de haag en zoeken, zij aan zij, beschutting in het imposante bouwwerk. Het begint steeds harder te regenen. Voorlopig lijkt er geen eind aan te zullen komen, zo wordt het nog een echte zondvloed.

boot

Zin in meer?

zkv

Sócrates

In de zomer van 1982 heerste het sambavoetbal over de pleintjes. De Goddelijke Kanaries grepen dan wel naast de wereldtitel, voor ons jongens van 12 waren zij de enige denkbare winnaar.

...
bank
zkv

De bankzitter

Alleen in het weekend zaten ze er niet, de oude man en zijn vrouw. Dat het zíjn vrouw was, was onmiskenbaar. Met tederheid en trots liet hij haar alle aandacht.

...
notredame
zkv

Dakloos

We zaten op een terras, hartje Parijs. Een eenvoudig café waar de stoelen en tafels door de tijd waren aangeraakt. De obers waren er op een sympathieke manier onvriendelijk. Het was ten slotte Parijs.

...