Oefeningen

in Rusteloosheid

Vogelspotters

Er valt een brief in de bus. Dat ik die ochtend de brievenbus leeg, is toeval, op een andere dag had het best iemand anders kunnen zijn. Of de geschiedenis er dan anders had uitgezien, zullen we nooit weten. 

De brief, zo blijkt uit de stempel, werd een maand eerder in een ver land op de post gedaan. Na een lange reis bevinden de gedachten van de briefschrijver zich op leesafstand. Haar woorden hebben de lange reis doorstaan dankzij de stevige omslag die sporen draagt van drie continenten. Een waterrand op de achterzijde verdwijnt achter een modderveeg. De randen zijn gerafeld en de voorkant is besmeurd met inktvlekken. In de rechterbovenhoek plakt een afgestempelde postzegel: een exotische vogel, fel oranje met een volle zwarte kraag. Na wat zoekwerk blijkt het om de nationale vogel van Venezuela te gaan: de oranje troepiaal, een prachtig vogeltje dat in onze contreien niet voorkomt. Ik ben toe aan een nieuwe hobby en deze postzegel brengt inspiratie.  

‘s Avonds post ik een wazige foto van de oranje troepiaal op een forum voor vogelaars. “Dit mij onbekende exemplaar gespot op Kesselberg, iemand enig idee?” Gewapend met een verrekijker begeef ik me de volgende ochtend vroeg met koelbox naar het hoogste punt en wacht geduldig af. Op de eerste gegadigde is het niet lang wachten, rond de middag zijn ze al met een half dozijn, de volgende uren wordt het pas echt druk. Er zitten een paar zeldzame exemplaren tussen. Vogelaars spotten, het is weer eens wat anders.

eendjes

Zin in meer?